باتوجهبه رشد کنونی جمعیت در دنیا، تولید پروتئین حیوانی از اهمیت زیادی برخوردار است. پرورش آبزیان بهعنوان عمومیترین و مؤثرترین راهکار در جهت تولید پروتئین در دنیا موردتوجه قرار گرفته است.
ویژگیهای ماهیان پرورشی: ماهیان پرورشی موردنظر باید سریع الرشد باشد و بتواند در دوران پرورش به وزن مورد انتظار برسند. ماهی انتخاب شده جهت پرورش متناسب با ذائقه مردم منطقه و بازارپسند باشد.
گونه انتخابی نسبت به دمای آب و تغییرات حاصله از آن مقاوم بوده و سازگاری نشان دهد. در مقابل تورکشی و بیماریها مقاوم باشد. بتواند زندگی در شرایط متراکم و فوق متراکم را تحمل نمایند.
امکان تکثیر انبوه آنها وجود داشته باشد. امکان تهیه غذا و دیگر احتیاجات گونه پرورشی بهراحتی در منطقه قابل تأمین باشد.
دلایل لزوم توجه به تغذیه و رقمبندی ماهی قزلآلا: انتخاب نوع غذا و میزان جیره روزانه مهمترین نکته در زمینه غذادهی است. تعداد دفعات غذادهی نیز به وزن ماهی بستگی دارد. مثلاً بچهماهی حدود ۱۰ گرم تا شش بار و ماهیان پرواری یک تا دو بار در روز غذادهی میشوند.
در پرورش ماهی بیشترین هزینه تولید را تأمین غذا ماهی دارد. پس هرچه بتوان این قسمت را مدیریت کرد سودآوری کار بیشتر خواهد شد.
رقمبندی یکی دیگر از نکات مهم پرورش ماهی قزلآلا است. در رقمبندی، پس از مدتی از پرورش ماهی، ماهیهای کوچک و بزرگ از یکدیگر تفکیک و جداسازی میشوند. زیرا به دلیل ریزودرشت بودن ماهی و خطا در میانگین وزنی، محاسبه جیره غذایی بهصورت دقیق صورت نخواهد گرفت. علاوهبرآن ماهیهای کوچکتر در رقابت غذایی با ماهیهای بزرگتر موفق به خوردن غذا نبوده و رشد نخواهند کرد یا رشد بسیار کندی خواهند داشت.